Luni - Vineri 08:00 - 17:00

Conditii generale de exploatare si intretinere pentru motocoase - Rombiz

A se citi manualul inainte de prima utilizare, exploatarea necorespunzatoare a motocoasei, poate duce la defectarea acesteia si la pierderea garantiei.

Nota: Motocoasele Stihl nu necesita o perioada de rodaj, se folosesc in sarcina progresiva, dupa aproximativ 3 plinuri de rezorvor ajung la puterea nominala a lor conform specificatiilor tehnice si pot fi turate la maxim, nerespectarea acestei informari poate duce la pierderea garantiei in caz de defectiuni din acest motiv.
Pe perioada de GARANTIE, aveti obligatia de a utiliza doar accesorii si consumabile (ulei HP sau HP Ultra, bujii, filtre, cutite, autocut-uri, etc) originale, marca Stihl. Pe toata perioada de garantie, nerespectarea acestor conditii pot duce la defectiuni care sa nu faca obiectul garantiei.

Inaintea pornirii
Se verifica starea sigura de functionare a utilajului, conform instructiunilor - atentie la capitolul corespunzator din manualul de utilizare:
●     verificati sistemul de combustibil in privinta etanseitatii, cu precadere reperele aflate la vedere cum sunt, spre exemplu, capacul de rezervor, racordurile de conducta, pompa de combustibil (numai la motoutilaje cu pompa de combustibil). In cazul unor neetansari sau avarii, nu porniti motorul – pericol de incendiu!

Inainte de punerea in functiune, utilajul va fi supus reviziei de catre un serviciu de asistenta tehnica
●     combinatia de unealta taietoare, aparatoare, maner si centura trebuie sa fie aprobata si toate componentele trebuie sa fie montate corespunzator
●     tasta de oprire trebuie sa permita apasarea usoara
●     parghia clapetei de soc, blocatorul parghiei de acceleratie si parghia de acceleratie trebuie sa fie usor accesibile (parghia de acceleratie trebuie sa se retraga automat in poziţia de mers in gol). Din pozitia parghiei clapetei de soc, aceasta trebuie sa se retraga la apasarea simultana a blocatorului parghiei de acceleratie si parghiei de acceleratie in pozitia de functionare.

Pornirea motorului
Se executa la o distanta de minimum 3 metri de locul alimentarii – nu in spatii inchise.
Numai pe teren uniform, adoptati o poziţie stabila si sigura, apucati bine motoutilajul – unealta de lucru nu trebuie sa atinga niciun obiect si nici solul, pentru ca la pornire acestea pot fi antrenate in miscare de rotatie.
Motoutilajul va fi operat de catre o singura persoana – pe o circumferinta de 15 m nu trebuie sa se gaseasca alte persoane – nici la pornire – in urma obiectelor antrenate in miscarea centrifuga – pericol de ranire!

Benzina
Intrebuintati numai benzina de calitate cu o cifra octanica de minimum 90 ROZ – cu, sau fara plumb.

Ulei de motor
Utilizati numai ulei de calitate pentru motor in doi timpi – ideal, ulei STIHL de motor in doi timpi HP, HP Super sau HP Ultra, care sunt in mod optim adaptate motoarelor STIHL.
Randamentul maxim si durata de viata a motorului sunt garantate de HP Ultra. Uleiurile de motor nu sunt disponibile pe toate pietele. La motoutilajele cu catalizator, pentru gazele de ardere la prepararea amestecului de carburant se va folosi numai ulei pentru motor in doi timpi STIHL 1:50.

Raport de amestec
La ulei STIHL de motor in doi timpi 1:50;
1:50 = 1 parte ulei + 50 parti benzina; adica 20 ml ulei la un 1 litru de benzina

Depozitarea utilajului
La pauze in functionare incepand cu cca. 3 luni:
●     goliti si curatati rezervorul de combustibil in locuri cu buna ventilatie
●     deversati combustibilul conform normelor si conform conditiilor de mediu
●     carburatorul se trece pe regim de mers in gol, in caz contrar membranele carburatorului se pot lipi!
●     unealta taietoare se demonteaza, se curata si se verifica. Aplicati ulei de protectie pe uneltele taietoare metalice.
●     curatati utilajul temeinic
●     pastrati utilajul la loc uscat si in conditii de siguranta – la adapost de orice utilizare neautorizata (de ex. de catre copii)
●     benzina se recomanda a nu se depozita timp indelungat in recipienti de plastic
●     a nu se folosi amestec benzina / ulei care a stat mai mult de o luna intr-un recipient (si acesta trebuie agitat bine pentru omogenizare ), pentru ca nu mai realizeaza o ungere fiabila a
componentelor motorului si poate duce la griparea acestuia.

Periodic, se recomanda inlocuirea bujiei (dupa cca 100 ore de functionare ) si a filtrului de aer, acesta se poate si spala de 1-2 ori. Filtrele de aer, combustibilul, segmentii, semeringurile, rulmentii, etc, sunt piese supuse uzurii normale (consumabile) si nu intra in garantie, sunt comercializate contracost.

Ultima actualizare: 19.03.2021