Luni - Vineri 08:00 - 17:00

 

Ce se schimba la eticheta de eficienta energetica?

 

 

 

Clasificarea de la A+++ la D se transforma in clasificare de la A la G.
Pentru clasificare se iau in calcul mai multi parametri de performanta, cerinte mai stricte de proiectare ecologica, noi metode de testare.

Pe langa eficienta consumului energetic, vor fi incluse si alte informatii, in conformitate cu imbunatatirile generale referitoare la gradul de sustenabilitate.

Un cod QR care face legatura cu baza de date EPREL UE va oferi detalii suplimentare, puse la dispozitia oricarui cetatean european.

Noul sistem se aplica urmatoarelor grupe de produse:

Noile etichete energetice:


Masini de spalat rufe:


Masini de spalat rufe, cu uscator:


Masini de spalat vase:


Aparate frigorifice, inclusiv racitoare de vinuri:


Televizoare:


Monitoare:

Tranzitia de la eticheta veche la cea noua

Noile etichete intra in vigoare incepand cu 1 martie 2021 si pentru o perioada de timp provizorie, acestea vor fi afisate in paralel cu cele vechi. Prin urmare, eticheta produsului va respecta reglementarile, indiferent de momentul achizitiei.

 

De ce se schimba eticheta?

Incepand cu 1996, eticheta energetica a furnizat informatii privind consumul de energie si apa pentru majoritatea aparatelor electrocasnice. Insa, de-a lungul timpului, legislatia in domeniul proiectarii ecologice s-a schimbat, grija pentru indeplinirea angajamentelor fata de protectia mediului a crescut, iar aparatele electrocasnice au devenit astfel mai variate si mai sustenabile. Toate acestea au impus o actualizare a etichetei energetice, care sa reflecte schimbarile recente si care sa seteze noi standarde in optimizarea consumului de resurse.